Ne v každé profesi musí člověk nosit speciální oblečení. Pro kuchaře to však neplatí. Ti by měli být na svém pracovišti naopak oblečeni předpisově. Důvody však nemají nic společného s módou. Hlavně rondon a kalhoty slouží primárně jako ochrana před zraněním.
Kuchařský rondon
Rondon je kuchařská klasika. Jedná se v podstatě o jednořadou, potažmo dvouřadou blůzu. Jak již bylo naznačeno výše, rondon má kuchaře chránit hlavně před popálením.
K tomuto účelu je lepší použít dvouřadý rondon. Ten totiž poskytuje protekci ve formě dvou vrstev látky, zatímco jednořadé rondony jsou na tom v tomto ohledu mnohem hůře.
Míra ochrany se odvíjí i od toho, zdali má či nemá kuchařský rondon dlouhé rukávy. Vždy je lepší sáhnout po druhém typu, který dokáže chránit až k zápěstí.
Kalhoty pro kuchaře i obsluhu
Pro kuchaře jsou kalhoty stejně důležitou součástí oděvu jako rondon. Profesionál by neměl nikdy chodit po kuchyni v riflích či teplácích, ale měl by si k tomuto účelu pořídit speciální kalhoty. I ty samozřejmě mají za úkol majitele v první řadě chránit před popálením, případně řeznými ranami.
Správné kuchařské kalhoty jsou také velmi praktické. Disponují totiž alespoň dvěma velkými předními kapsami a minimálně jednou zadní kapsou, ve kterých je možné ledacos užitečného přenášet.
Většinou se doporučuje používat kalhoty až po kotníky, avšak hlavně v letních měsících bývá v kuchyních obzvláště vedro, a proto se během tropických dní povoluje chodit pouze ve ¾ kuchařských kalhotách.
Reprezentativní kuchařské čepice
Mezi tradiční kuchařské oblečení se řadí i čepice. Ta může mít celou řadu podob a v podstatě záleží na každém kuchaři, který typ si vybere. Čepice má v první řadě bránit vlasům v padání do jídla a odvádět pot z čela.
Některé modely však působí také reprezentativně, což je vlastnost, kterou jednou za čas dokáže zúročit takřka každý kuchař, a sice při jednání s hosty.